ChNN-barcelona-2
Чьогял Намкай Норбу е роден в Дерге, източен Тибет, през 1938 г. На 2 годишна възраст е разпознат като прерожденец на големия Дзогчен учител Адзом Другпа (1842-1924 г.) от Палюл Карма Янгдзи и Шечен Рабджам, а по-късно 16-ят Гялва Кармапа го разпознава като прерожденец на първия Дармараджа на Бутан, Шабдрунг Нгауонг Намгял (1594-1651 г.).

В ранна възраст завършва строгата програма на традиционното обучение в Сакя колеж. През това време получава многобройни тантрични и Дзогчен посвещения и учения от някои от най-големите учители на времето си, като неговия чичо Тогден Угйен Тендзин (който постига тяло-дъга), и учителката Аю Кандро Дордже Палдрьон, ученичка на Джамянг Кйенце Уангпо, която прекарва над 50 години в тъмен ритрийт. През 1955 г. той среща Чангчуб Дордже (1826-1961 г.), неговия основен Дзогчен учител, чийто начин на живот и преподаване го вдъхновяват дълбоко. От Чангчуб Дордже той получава автентично предаване на Дзогчен и реализира същността на учението като единно състояние на познание отвъд ограниченията.

През 1960 г., след западането на социалната и политическа ситуация в Тибет, той се премества в Италия по покана на известния ориенталист проф. Джузепе Тучи. В началото на 60-те години работи в ISMEO (Институт за близък и далечен Изток в Рим), а по-късно, от 1962 до 1992 г. преподава тибетски и монголски езици и литература в Института за източни култури към университета в Неапол. Неговата академична работа показва дълбоко познание на тибетската култура и постоянен стремеж да се запази живо и напълно достъпно изключителното културно наследство на Тибет.

През 1971 г. Чьогял Намкай Норбу започва да преподава Янтра йога, древна форма на тибетска йога, съчетаваща движение, дишане и визуализация. Няколко години по-късно започва да дава Дзогчен учения на малка група италиански ученици, с които създава Дзогчен общността. По това време Дзогчен ученията са слабо познати на запад и той е първият, който ги предава по достъпен за западните ученици начин, интегрирайки обстоятелствата на модерното общество.

Chogyal Namkhai Norbu (pointing)През 1981 г. създава първия център на Дзогчен общността в Арчидосо, Тоскана. С увеличаване на интереса към ученията, Ринпоче се посвещава на разпространението на Дзогчен, създавайки Гарове, седалища на Дзогчен общността, по целия свят. През годините хиляди хора стават членове на Дзогчен общността, като днес Гарове има в Испания (Тенерифе), Италия, Румъния, САЩ, Южна Америка, Австралия и Русия.

През 1988 г. Чьогял Намкай Норбу създава ASIA (Асоциация за Международна Солидарност в Азия), неправителствена организация, която се занимава основно с посрещане на образователните и медицински нужди на тибетското население. През 1989 г. създава и Института Шанг Шунг (Shang Shung Institute), чиято цел е запазване на тибетската култура чрез нейното разпространение.

На 27 септември 2018 г., в 9 часа (CET), нашият обичан Учител напусна спокойно това земно съществуване в неговата резиденция Гаденлинг, Меригар (Запад).