по време на официалното откриване на Дзамлинг Гар

Norbu_and_mayor_of_Adeje

Намкай Норбу и кметът на Адехе – Хосе Мигел Родригес Фрага

Намираме се на Тенерифе. Вече знаете, че има програма за откриването и подготовката на Дзамлинг Гар. Това се слува на този остров. За пръв път дойдох тук преди две години. Когато пристигнах, открих, че това е много приятна страна, с много приятни хора, както и че хората от органите на властта са много отворени. Аз работя по този начин: там, където хората са по-отворени, с по-малко ограничения, има възможност нещо да се случи. Така че днес, тук, ние откриваме Дзамлинг Гар. Благодаря на местните хора, които дойдоха, както и на представителите на органите на властта на тази страна, защото те също са тук. Това ме прави много щастлив!

Добре е да знаете какъв е смисълът на Дзамлинг Гар. По принцип, когато говорим за нашата Дзогчен общност, общност не е просто някакъв вид организация. Хората от тази общност следват това, което преподавам. Аз не преподавам религия, не преподавам философия, а това, което научих, което е необходимостта от еволюция на индивида. Това е необходимо и за развитието на държавите, и за постигане на Световен мир. Еволюция означава, че се започва от индивида; нужно е да има нещо като еволюция, а не само да се правят революции. Това научих от моето учение и го преподавам на другите хора, като обикалям навсякъде по света. И днес имам толкова много студенти във всички континенти. Те следват и прилагат това учение.

Силно се надявам, че това ще се превърне в определен вид принос за Бъдещите поколения. Не се интересувам от собствената си позиция или че имам голяма група от последователи. Това са относителни неща. Но е нужно да помислим за бъдещите поколения, защото животът е кратък и след определен брой години ще изчезнем от този свят. Но останалите поколения продължават, поради което следва да помслим за това и да поемем отговорност.

Поради тази причина има много групи от хора, наречени Гарове на Дзогчен общността, които се намират на различни места. Гар не означава само малка група от хора. Например в Дзогчен общността има хора, които си съдействат и те се наричат Ганчи. Когато има повече Ганчи, които си съдействат, се създава Линг. Когато има повече Лингове на един континент, се създава Гар. Например в САЩ има два Гара – източен и западен; има два Гара – един за хората около Москва и един за хората в Украйна; за Европа има два Гара – един в Италия и един в Румъния, за хората от Източна Европа; в Австралия има два Гара – на север и на юг. Има и много Лингове – например един много голям в Китай, както и в Южна Азия. Те са резултат от съдействието и съвместната работа между хората и така се създава базата. Всичко това би могло да е много важно за нас, но аз вярвам, че е много важно и за това място тук. По тази причина аз съм много щастлив когато има реално сътрудничество и съдействие. Нужно е да работим заедно, не да се разделяме, мислейки си, че сме Дзогчен общност, а да се интегрираме навсякъде. Когато съществува традиция, много хора си мислят, че това е будистка традиция, някаква група, която кара хората да променят светогледа си. Ние не правим това. Опитваме се да направим хората по-осъзнати и да разберат как минава времето и каква е тяхната ситуация. Това е нещо много важно!

Така ние даваме най-доброто от себе си!

Благодаря на всички вас, които посетихте нашето място!