Тук можете да поръчате книгите, разпространявани в Международната Дзогчен Общност, които са преведени на български език.

Можем да ви изпратим желаните от вас книги с куриер или на E-mail, когато книгата е в електронен вариант. Свържете се с нас чрез contact@dzogchen.bg при въпроси относно наличността и доставката.ДОРДЖЕ СЕМПА НАМКА ЧЕ
АБСОЛЮТНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ВАДЖРАСАТВА (електронна книга/PDF)

„Дордже семпа намка че“ (rDo rje sems dpa’ nam mkha’ che) или „Абсолютното пространство на Ваджрасатва“ е текстът, който според традицията е бил спонтанно рецитиран от Гараб Дордже, когато е бил на седем години. Това е един от основните лунгове, или съществени текстове, от Дзогчен семде.

Чьогял Намкай Норбу:
“Тази книга, сравняваща коренния текст на „Абсолютното пространство на Ваджрасатва“ с „Железния коментар“, съставен от великия учител Вайрочана, бе подготвена от мен, Чьогял Намкай Норбу, един дзогченпа от края на една ера, след като осъзнах голямата необходимост от нея.”
За да четете тази книга, трябва да сте получили трансмисия (директно въведение) от Чьогял Намкай Норбу.
 
 


ЧЕТИРИТЕ ЧОЖА
ПРАКТИКАТА ТРЕГЧЬО (електронна книга/PDF)

С характерния си разбираем език, Чьогял Намкай Норбу дава кратко, но съществено описание на прочутата Дзогчен практика Трегчьо, която е необходимо да усъвършенстваме, преди да се заемем с Тьогал.

“Ако задълбочим познанието си за Дзогчен ученията, забелязваме, че в
Упадеша, или Менагде, сериите се говори много за следните изключително
важни практики: Трегчьо (khregs chod) и Тьогал (thod rgal). Понякога хората
идват при мен и молят за учението Трегчьо, без да осъзнават, че когато
въвеждам и преподавам начина, по който да се намираме в присъствието и
как да продължаваме в това състояние, това е Трегчьо. И когато хората
четат в текстовете за Трегчьо, за четирите чожа (cog bzhag), някои хора
може да мислят, че това е нещо наистина интересно.”

За да четете тази книга, трябва да сте получили трансмисия (директно въведение) от Чьогял Намкай Норбу.


ПРИНОШЕНИЕТО САНГ и СЕРЧЕМ НА ОСЕМТЕ КЛАСА

Този много кратък текст съдържа същността на принципите и
характеристиките на тази древна практика, която води началото си от
пред-будистката Бон традиция.
Ритуалът Санг, в основата на който е опушването с такива
ароматни растения, като кипарис, се използва от древни времена, за
пречистването на всякакви видове замърсявания, причинени от
неправилно поведение по отношение на различни класове не-човешки
същества (например замърсяването на воден източник, изгарянето на
вещества, създаващо лоша миризма и др.) от една страна и спрямо
“петте божества на индивида” (персонификации на разнообразните
сили или видове енергия), от друга.
Когато Падмасамбава пристигнал в Тибет, той оценил местната
традиция и я включил в будистките Ваджраяна практики.

За да четете тази книга, трябва да сте получили специфичната трансмисия за тази практика от Чьогял Намкай Норбу.


ДЗОГЧЕН ОБЩНОСТТА – Принципи и насоки за практикуващите и членовете на Ганчи

Дзогчен общността е многобройна асоциация от хора, събрани заедно поради общ интерес към учението Дзогчен Ати, които го следват според насоки, дадени от учител, притежаващ автентично знание за състоянието Дзогчен. Това са хора, които учат и практикуват тантрите, лунг-овете и упадешите, всеки според собствените си способности, и които развиват обстоятелствата за тези дейности.

Всъщност Дзогчен общността се представлява първо – от ученията на автентичен учител, който ги поддържа и второ – от хората, които се интересуват от тях. Последните съобразно собствените си индивидуални способности изучават тантрите, лунг-овете и упадешите на Дзогчен, и на второ място всички клонове на познание, свързани с ученията. Опитват се да практикуват своето разбиране, колкото могат повече, съдействат си в разрешаването на най-съществените проблеми, свързани с поставените цели и правят най-доброто, за да помогнат във всяка работа, мотивирани не от факта, че им е възложена от някой друг, а поради собствената си спонтанна воля. Това трябва да бъде истинската същност на Дзогчен общността.”

Книгата е достъпна и за хора, които не са получили трансмисия от Учителя.


ChodЧЬОД

Практиката Чьод е широко разпространена в Тибет, не само в Дзогчен ученията, но и във всички школи на будизма, както и в традицията Бонпо. Произходът ѝ може да бъдe проследен основно до жената учител Мачиг Лабдрьон. Тя била велик тибетски практикуващ, проявление на Ваджрайогини и е живяла около 1000 г. сл. Хр. Практиката Чьод се появява като същността на всички учения, които тя получава, но преди всичко възниква пряко от нейните собствени преживявания и познание.

Каквото и да считаме за важно, наричаме „Аз“ и след това разширяваме и развиваме тази представа, за да включим идеята за „мое“. От този момент нататък егото владее и контролира всичко. „Нием“ означава да управляваш или да доминираш; „джед“ означава този, който доминира. Това е егоистичната ни нагласа. Не съществува нито един от нормалното човешко ниво, който да е без его. Не можем да кажем, че просветлено същество, като Буда, живее егоистично, докато егото никога не отсъства при обикновения човек. Лесно е да открием това. Като живеем в нашето общество, откриваме, че имаме много проблеми. Откъде идват те? Всички те идват от нием – доминирането на егото, „Аз съм важен; всичките ми идеи са съвършени и всичко трябва да им съответства; аз отказвам да ги оставя“. Това се нарича нием.

Практиката Чьод цели да преодолее обусловеността от нашето егото.

За да четете тази книга, трябва да сте получили специфичната трансмисия за тази практика от Чьогял Намкай Норбу.


Mandarava_korica

МАНДАРАВА ЦАЛУНГ ПРАКТИКИ

Тази книга съдържа редактирания и записан текст на ученията, преподадени от Чьогял Намкай Норбу през месец юли, 2004 г. в Ташигар дел Норте на остров Маргарита, Венецуела.

Тези учения се отнасят към практиката за дълголетие Мандарава (Цедруб Дорджей Согтиг, Tsedrub Dorjei Sogthig), които принадлежат към Лонгсел ученията на Ринпоче. Той получава тази терма през 1984 г., докато е на поклонение в известната пещера Маратика в Непал, в която Гуру Падмасамбава и Мандарава практикували заедно и постигнали безсмъртие. Този оригинален текст Мандарава съдържа практиките за дълголетие и чюлен, но през годините, след като Ринпоче получава тази терма, приема и други учения, свързани с тази практика. Методът Согтиг, свързан с “HRĪ” и “BAM”, който Ринпоче предава по време на този ритрийт, идва от сън, в който се срещас Аю Кандро и получава разяснения за практиката Согтиг в оригиналния текст.

За да четете тази книга, трябва да сте получили специфичната трансмисия за тази практика от Чьогял Намкай Норбу.


Guruyoga_book

ГУРУЙОГА

Гуруйога е незаменима в Дзогчен, тъй като е коренът на всички практики. Тази книга е сборник от писмени и устни учения, засягащи всички основополагащи принципи на Гуруйога. Тя съдържа и всички основни Гуруйога практики, които използваме в Дзогчен общността, както и практиките, свързани с международните Дзогчен трансмисии, които Намкай Норбу дава 3 пъти годишно.

За да четете тази книга, трябва да сте получили трансмисия (директно въведение) от Чьогял Намкай Норбу.
 
 
 
 
 
 


Ганапуджа уеб
ГАНАПУДЖА

Тази книжка събира някои от ученията на Чьогял Намай Норбу върху значимостта и практиката на Ганапуджа. Допълнението обобщава индикациите, които Учителят даде на различни събития, по отношение на поднасянето и раздаването на приношенията по време на практиката.

За да четете тази книга, трябва да сте получили трансмисия (директно въведение) от Чьогял Намкай Норбу.
 
 
 
 
 


korica Dzogchen mДЗОГЧЕН
СЪСТОЯНИЕ НА САМОСЪВЪРШЕНСТВО

Както Чьогял Намкай Норбу обяснява в тази достъпна книга, нашето естествено състояние е самосъвършено от самото начало. Нужно е само да се пробудим и да останем в истинската си природа. Чрез разбиране и практика можем да преоткрием без усилие познанието на Самосъвършеното Състояние, което лежи отвъд обичайните ни безпокойство и объркване, и да останем в този непрекъснат поток на съзерцание, напълно отпуснати и същевременно изцяло в присъствие, във всички наши дейности. Намкай Норбу започва с ясно обяснение на Дзогчен ученията и след това разкрива по един прост и неинтелектуален начин какво се има предвид под практиката на Дзогчен.

Книгата е достъпна и за хора, които не са получили трансмисия от Учителя.160 стр.
 
 
 


Въведение в практиката... webВЪВЕДЕНИЕ В ПРАКТИКАТА НА СЪЗЕРЦАНИЕТО

На ритрийта в Монте Файто през 1980г. Чьогял Намкай Норбу предаде пълен метод за навлизане в практиката на съзерцанието, съгласно Дзогчен ученията. Методът предлага стъпка-по-стъпка инструкции от самото начало, стигайки до детайлите на практиката Трекчьо.

За да четете тази книга, трябва да сте получили трансмисия (директно въведение) от Чьогял Намкай Норбу.78 стр.