(от списанието “Огледалото” – melong.com)

Norbu_tenerifeНамкай Норбу говори по време на Общото Събрание на Членовете, Меригар Уест, 15 Август 2014

Членовете на синия, жълтия и червения ганчи представиха своите годишни доклади на Намкай Норбу и на членовете, и поканиха Ринпоче да коментира.

“Вие обяснихте всичко много добре и в детайли, и повече или по-малко ние разбрахме какво е направено. Това, което е важно сега, е как ще продължим.

Ганчито. По принцип ние имаме големи, средни и малки ганчи. Но в моя опит, пътувайки в много части на света, когато имаме голям ганчи, това забавя нещата, така че те не се правят в точното време, а това не е позитивно. Ако например има девет човека в ганчито и тези хора не са егоисти и наистина поставят интересите на Общността на първо място, а не собствените си идеи и гледни точки, тогава проблеми не възникват. Но тъй като хората са много егоистични, в този случай е много по-просто да има по-малко хора (в ганчито), които знаят какво трябва да правят, а дори и ако нещо не съответства, тези хора не просто да се придържат към тяхната гледна точка, а да се адаптират и правят това, което трябва да се направи в точното време. В противен случай всичко става точно както казват тибетците: “Когато са налице обстоятелствата, не успяваш да направиш нищо, а след това, когато искаш да го направиш, вече ги няма вторичните причини”.

Моята идея е по-практична и това, което аз лично се опитвам да правя – а също се надявам, че и други се опитват да правят – е да не усложнявам нещата. Ние вече живеем в сложна ситуация, всичко е ограничено в нашето общество, така че трябва да вървим към опростяване, да правим на първо място това, което е абсолютно необходимо, а не да фантазираме. Много хора казват, че са експерти в тази или в онази област и въпреки че може да имат добри намерения, те не съответстват на обстоятелствата и всичко става сложно.

Моята надежда е, че ще правите нещата по-просто и ще прилагате това, което е наистина необходимо. Дори и практикуващите трябва да се концентрират върху тези неща когато правят практика, защото може да има някаква конкретна полза.

Преди много години казах на моите ученици, че ще бъда много щастлив, когато дойде денят, в който те всички ще бъдат доволни от това да правят само бялото А, вместо много пуджи и вторични практики. Това не означава, че вие няма да правите нищо, а че е по-важно да разберете какъв е истинският смисъл и да се концентрирате върху това. Същото е и в нашия социален живот – трябва да се концентрираме по този начин.

В нашето общество няма липса на бюрократични усложнения, но с учението трябва да намерим начин за опростяване на всичко. Най-малкото хората могат да бъдат малко по-спокойни и да се радват на живота още няколкото години, които имаме, защото по някакъв начин ние трябва да живеем и работим в дуализъм, така че ако работим в правилната посока, това също става по-лесно. Аз също се надявам, че ганчи ще работи по същия начин.

Искам да благодаря много на ганчито за така добре свършената работа, тъй като това не е лесна задача. Има много работа за вършене и е сложно когато искате да направите нещо в Общността, тъй като има много хора с много идеи и много начини за виждане на нещата, и когато искаш да направиш нещо публично, то не е никак лесно. В действителност това е много трудно. И преди всичко ганчи е приел този ангажимент доброволно, нещо, което хората наистина трябва да осъзнават. Поради тази причина аз наистина бих искал да им благодаря. Това, което сте успели да направите до сега – всички програми и работата – трябва да продължат”.

Сегашният ганчи, състоящ се от трима души – Джована Наталини (син), Джани Тотино (жълт) и Дмитрий Фиери (червен) – предложиха услугите си за още една година и бяха приети от Ринпоче. Гекото, Никол Станислава, също предложи да продължи работата си.

“Има една тибетска поговорка: когато напълните една наденица, трябва да знаете как да я вържете. Ако не я вържете добре, вие губите целия пълнеж. Така че, ако ние изберем нов ганчи, който не знае какво трябва да прави, рискуваме да загубим цялата добра работа, която е свършена.

Когато имаме среща тук, някои хора може би мислят, че имат добра идея и искат да изразят мнението си за нещо. Но ако се вслушваме в мнението на всеки, това ще отнеме месеци, аз знам много добре това. Човешкото състояние е такова.

В Общността ганчи представлява Дзогчен общността. Ние също имаме ASIA, института Шанг Шунг и т.н. Много е важно, че вървим напред по прост начин и си сътрудничим колкото е възможно повече. Трябва да бъдем като едно семейство, а не нещо отделно. Ако се чувстваме като че принадлежим към отделна група, това не е добре за Общността.

Тук има много хора, които са си сътрудничили за организацията за най-различни неща и аз бих искал да им благодаря много. Мисля, че е много важно да си сътрудничим. Това е вярно не само в Меригар, но когато пътувам по целия свят, посещавайки различни Гарове, където и да оставам, аз чувствам, че хората са като част от семейството ми. Ако смятате себе си за  Дзогчен практикуващ, трябва да се чувствате по този начин. Ние всички сме в Дзогчен семейството, така че всички трябва да се опитваме да правим това.

Това е всичко, което имам да кажа и искам да ви дам най-добрите си пожелания за това всичко да върви напред много добре.”